Jedzenie w Chorwacji – fakty i mity
Będąc w Chorwacji koniecznie trzeba spróbować lokalnej kuchni. Chorwackie gotowanie cechuje prostota i smak. Na pierwszy plan wysuwają się ryby i owoce morza. Szczególnie nad Adriatykiem dominują dorady, makrele, langusty, homary. Ryby najczęściej podawane są z grilla, zaś owoce morza zazwyczaj z oliwą, natką pietruszki czy czosnkiem. A jeśli siedząc w nadmorskiej restauracji nie macie ochoty na dania z morza, to lokale oferują też szeroki wybór makaronów i pizz.
Z typowo chorwackich potraw koniecznie trzeba spróbować burka. To słone ciasto nadziewane mięsem lub serem. Świetna przekąska bardzo popularna wśród Chorwatów. Burek najpopularniejszy jest w wersji mięsnej lub serowej. Ale można też spotkać to danie z nadzieniem owocowym.
Należy też choć raz spróbować blitvy. Prawdopodobnie nie wszystkim zasmakuje, bo to rodzaj liści buraka w smaku przypominający nieco szpinak. Blitva podawana jest najczęściej jako przystawka albo dodatek do dania głównego. A z dan glównych w Chorwacji polecamy przede wszystkim mielone mięso z grilla o nazwie Ćevapčići. W wersji podstawowej ta potrawa jest robiona z baraniny, ale dla Europejczyków przygotowuje się również z innych mięs. Podawana w kształcie palucha, potrafi zaspokoić głód nawet największego głodomora.
Inną mięsną potrawą, którą koniecznie trzeba spróbować to suszona szynka wieprzowa obtoczona w soli morskiej o nazwie Prsut. Sekretem wyśmienitego smaku tej szynki jest sposób suszenia – na wietrze bura, wiejącym tylko na chorwackim wybrzeżu. Ten specjał nie jest tani, ale wart swojej ceny.
Chorwacja słynie też ze znakomitych trunków. Rakija to mocny alkohol o ziołowej lub owocowej nucie, często podawany przed posiłkiem (na dobre trawienie). W różnych rejonach Chorwacji rakija ma nieco inny smak i moc. Trzeba koniecznie spróbować, ale ostrożnie. Polecamy też chorwackie wina. Jest tu wiele winnic. Ze względu na sprzyjający klimat produkcją win zajmują się zarówno Chorwaci z głębi kraju jak i z miejscowości nadmorskich. Chorwackie wina podawane są w restauracjach, można je kupić właściwie w każdym sklepie, ale warto też wybrać się do lokalnych producentów. Degustacje w pakiecie. Polecamy też chorwackie piwa. Najpopularniejsze to Ožujsko z Zgrzebia i Karlovaeko z Karlovaca.
Jedzenie w Chorwacji jest trochę droższe niż w Polsce. Zarówno to kupowane w sklepach jak i restuaracjach. Chleb tostowy kosztuje około 3,90 HRK/330g, brzoskwinie – 12 HRK/kg, porcja ryby z frytkami od 100 HRK, a litr domowego wina 20 HRK.
Ten wakacyjny kierunek jest bardzo popularny wśród Europejczyków, a zatem ceny z tego powodu też niestety rosną z roku na rok. Mimo to zachęcamy do próbowania regionalnych dań i smakowania chorwackiej kuchni.